Het verhaal achter: Jeanny van Falco

Publicatiedatum 19-12-2023 Laatst gewijzigd 20-12-2023

Nadat de broers Rob en Ferdi Bolland de Oostenrijkse zanger Falco in 1985 een internationale hit bezorgd hebben met Rock Me Amadeus is de grote vraag: wat nu? Ze besluiten een ballad voor hun protegé te componeren: Jeanny, een angstaanjagend nummer over een meisje dat belaagd wordt door een psychopaat. Het doet veel stof opwaaien, maar het schiet in verschillende landen toch weer naar de eerste plaats van de hitlijsten.

 

Een groot deel van de wereld maakt in 1985 kennis met het fenomeen Falco dankzij de wereldhit Rock Me Amadeus die de broers Rob en Ferdi Bolland voor hem schrijven. Ze laten zich daarbij laten door de bioscoopfilm Amadeus, een van de internationale blockbusters van 1984. De Oostenrijkse zanger Falco, echte naam Johan ‘Hans’ Hölzel, is een rockster tot in zijn vezels. Een mooie en zelfverzekerde jongen die zelden zijn zonnebril afzet en zijn omgeving regelmatig tot waanzin drijft met zijn onhandelbare gedrag. Wat weer vaak veroorzaakt wordt door zijn ongeremde drank en drugsgebruik.

 

‘Geen ballads’

Als inwoner van Wenen voelt Falco er aanvankelijk helemaal niets voor om Rock Me Amadeus op te nemen. Het ligt allemaal teveel voor de hand, vindt hij. De zanger laat zich echter overhalen door de broers Bolland, die op een spectaculaire manier gelijk krijgen. Het nummer wordt bijvoorbeeld een nummer 1-hit in zowel Amerika als Engeland. De zanger trekt opnieuw zijn neus op als hij Jeanny voorgeschoteld krijgt. ‘Falko doet geen ballads’, schijnt hij volgens de overlevering gesnoven te hebben. Hij laat zich toch weer overhalen.

 

Journaallezer

Het oorspronkelijke idee voor Jeanny komt van Ferdi Bolland. Geïnspireerd door de Duitse krimi Tatort maakt hij de aanzet tot een dreigend nummer over een meisje dat in het duister belaagd wordt door een sinistere psychopaat, met haar vermissing tot gevolg. Samen met zijn broer Rob maakt hij het af. De titel van het liedje heeft ook een Duitse achtergrond. De voorzitter van de Oost-Duitse Bolland & Bolland fanclub heet Jeanet, maar noemt zich in het dagelijks leven Jeanny. Om het relaas extra in te kleuren wordt het nummer voorzien van een journaalfragment. Het verwerken van dat soort sfeerelementen is een handelsmerk van Bolland & Bolland producties. De broers weten Wilhelm Wieben te strikken, in de jaren 80 de bekendste journaallezer van Duitsland. Hij komt naar de studio in Nederland om zijn bijdrage in te spreken. Een macabere videoclip, met een subtiele verwijzing naar Alfred Hitchcock’s Psycho, doet de rest.

 

 

 

Frits Spits

De single komt in januari 1986 en zorgt meteen vanaf het begin voor veel commotie, vooral in Nederland en Duitsland. Volgens heel wat journalisten en radiomakers verheerlijkt het liedje geweld tegen vrouwen, wat door de broers overigens met grote stelligheid wordt tegengesproken. Jeanny is juist veel meer bedoeld als protest en waarschuwing. Toch is niet iedereen daar meteen van overtuigd. In  Nederland spreekt de invloedrijke radiomaker Frits Spits zich tegen het liedje uit. In Duitsland wordt het door diverse radio- en tv-zenders geboycot. De affaire brengt zelfs de arme Wilhelm Wieben in een lastig pakket. Vanwege zijn bijdrage aan Jeanny wordt hij zelfs een tijdje op non-actief gesteld.

 

Staatsbegrafenis

Het is alleen maar koren op de molen die Falco heet. Het nummer wordt een nummer 1-hit in zowel Nederland als Duitsland, terwijl het in diverse andere Europese landen de top 10 haalt. Het is uniek voor een Duitstalig nummer. Falco haalt met Jeanny zelfs de Japanse hitlijsten. De hit krijgt een succesvol vervolg met Coming Home (Jeanny Part II, One Year Later). Het zijn daarmee wel de laatste grote, internationale hits voor het fenomeen Falco. In de jaren die volgen, scoort hij in verschillende landen nog hits, al dan niet geschreven door de broers Bolland. Toch verdwijnt hij als artiest langzaam uit beeld. Zijn manier van leven gaat ook een steeds grotere tol eisen. Alleen zijn eigen Oostenrijk is hem niet vergeten. Dat blijkt wanneer hij op 6 februari 1998 op 40 jarige leeftijd in de Dominicaanse Republiek overlijdt als gevolg van een auto-ongeluk. Het afscheid in Oostenrijk heeft de allure van een staatsbegrafenis en wordt live op de nationale televisie uitgezonden. Tot op de dag van vandaag worden in Oostenrijk en Duitsland de musicals over zijn hits en zijn levensverhaal nog jaarlijks door honderdduizenden mensen bezocht.

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

De tijdloze jaren ’80

Voor degenen die het decennium bewust hebben meegemaakt, is het altijd weer even slikken: de jaren 80 liggen alweer bijna 35 jaar achter ons. Toch blijft het tijdperk ons...