George Michael’s ‘Father Figure’ maakt virale comeback via de film ‘Babygirl’

Publicatiedatum 15-01-2025 Laatst gewijzigd 16-01-2025

De manier waarop Father Figure van George Michael de afgelopen weken dankzij de film Babygirl omarmd wordt, laat zien dat de jaren 80 in muzikaal opzicht nog altijd springlevend zijn. Voorbeelden genoeg. Helden van weleer zoals Pet Shop Boys, Duran Duran en Tears For Fears maken nog altijd platen die er toe doen. De hits van toen blijken tijdloos te zijn. Ze duiken regelmatig op in games, films of tv-series, waarna TikTok en Instagram de rest doen. Zoals dat gebeurde in 2022 met Running Up That Hill uit 1985, dat Kate Bush dankzij de Netflix serie Stranger Things een spectaculaire comeback bezorgde.

Het gebeurt nu dus met Father Figure van George Michael.

Wat is dat toch met die jaren 80 muziek? Voor het publiek dat die jaren heeft meegemaakt, zal het vooral nostalgie zijn. Hits die horen bij een kleurrijke tijd waarin het leven eenvoudig en onschuldig was. Voor de jongeren lijkt het vooral om de kwaliteit van de liedjes uit die periode te draaien. De jaren 80 waren dan ook het tijdperk van de onverbiddelijke hits. Van Never Gonna Give You Up (Rick Astley) tot Take On Me (A-ha), het zijn pakkende popliedjes die je maar een keer hoeft te horen om ze de hele dag niet meer kwijt te raken.

 

Tekst loopt door onder deze afspeellijst

 

Father Figure, afkomstig van het album Faith uit 1987, was begin 1988 een wereldhit voor George Michael. Een zwoel nummer met een broeierige tekst. Het liet horen dat de Britse zanger na het einde van de boy-band Wham! in artistiek opzicht zijn vleugels had uitgeslagen. Hij haalde er o.a. in Nederland een tweede plaats in onze nationale Top 40 mee. Over de betekenis van de tekst is in de loop van de jaren veel gespeculeerd. ‘Het gaat over het vinden van een nieuw, belangrijk persoon in je leven nadat je het ouderlijk huis hebt verlaten’, zei de zanger er ooit zelf over.

Father Figure klinkt vooral als een hartstochtelijke ode aan gepassioneerde liefde. Vanwege die kwaliteit heeft het dan ook de perfecte plek gekregen in Babygirl, de film die eind vorig jaar in roulatie ging. Het is een erotische thriller die geschreven, geregisseerd en geproduceerd is door de Nederlandse actrice Halina Reijn. De recensies zijn juichend. Babygirl eindige hoog in de traditionele ‘beste films van het jaar’-lijstjes. Het verhaal draait om de Romy Mathis (Nicole Kidman), CEO van een tech company, die een buitenechtelijke relatie heeft met de veel jongere stagiaire Samuel (Harris Dickinson). In een van de sleutelscènes van de film danst hij, met ontbloot bovenlijf,  sensueel voor haar op de klanken van Father Figure.

Het zijn vooral deze beelden die de afgelopen weken talloze keren zijn bekeken en gedeeld via TikTok en Instagram. Socials die ervoor zorgen dat opnieuw een groot en vooral jong publiek bezwijkt voor de tijdloze charmes van een klassiek popliedje. Alsof de jaren 80 nooit voorbijgegaan zijn, regent het hartjes in de comments. ‘George zingt zo sexy.’ Ook de oorspronkelijke clip draait overuren. Opvallend is hoe iedereen een eigen betekenis aan Father Figure geeft. Voor de een is het een ultiem liefdesliedje. ‘Ik kan me nauwelijks voorstellen dat ooit iemand tegen me zegt: if you are the desert, I’ll be the sea’, wordt op TikTok verzucht.

Father Figure werd in de jaren 80 ook al gezien als een zorgvuldig verpakte worsteling van George Michael met zijn seksuele identiteit. De zanger twijfelde lang over zijn coming out, omdat hij bang was voor de reacties van zijn publiek – veel verliefde meisjes. Uit de berichtjes op de socials blijkt dat ook deze lading nog altijd aanspreekt. Vooral bij een jong publiek. Niet zo vreemd natuurlijk, aangezien de discussie over genderidentiteit actueler is dan ooit. Father Figure is daarmee het voorbeeld van een perfect popliedje. Een nummer dat afkomstig is uit het hart van de jaren 80, maar dat vanwege de catchy melodie, broeierige sfeer en intrigerende tekst telkens weer een nieuw publiek om de vinger weet te winden. Het liedje is de sleutel naar de schatkamer van de 80s popmuziek: playlists met nog veel meer hits van o.a. Michael Jackson, Bruce Springsteen, Depeche Mode, Wham!, Soft Cell, Sade, Whitney Houston, Duran Duran, Tears For Fears, The Bangles, Hall & Oats en The Human League. Muziek van vroeger die nooit voorbij gaat.

 

 

Reacties