Publicatiedatum 14-05-2024 Laatst gewijzigd 22-05-2024
AC/DC moet niets van verzamelalbums hebben. De band bevindt zich daarmee in het goede gezelschap van groepen als Metallica, Tool en Weezer waarvan ook nog steeds geen compilatie op de markt is. Voor het geval de Australische rockers ooit van gedachten mochten veranderen, hebben we alvast 10 songs uitgezocht die niet mogen ontbreken op een mogelijke Best of AC/DC.
Thunderstruck (1990)
Angus Young heeft in de loop van de jaren verschillende verhalen verteld over de achtergrond van Thunderstruck. Het zou een verwijzing zijn naar het favoriete speelgoed (ThunderStreak) van zijn broer Malcolm en hemzelf. De keer dat zijn vliegtuig door de bliksem getroffen werd, zou er ook mee te maken hebben. Het muzikale vertrekpunt was in elk geval een razendsnel gitaarriedeltje dat hij aan zijn broer liet horen. Het leidde tot een van de meest iconische AC/DC-songs uit het Brian Johnson-tijdperk. Sinds het in 1990 uitkwam als de eerste single van het The Razors Edge album is het ook tijdens vrijwel alle AC/DC shows gespeeld. Angus Young verklaarde onlangs dat als hij het intro niet meer uit zijn vingers krijgt, het tijd wordt om de gitaar aan de wilgen te hangen.
Tekst gaat verder onder playlist/video
Whole Lotta Rosie (1977)
In de loop van de jaren is veel gespeculeerd over de identiteit van de weelderige dame die als inspiratie diende voor Whole Lotta Rosie. Zanger en tekstschrijver Bon Scott onthulde ooit dat het nummer een herinnering was aan een one night stand die hij ooit had met een jonge vrouw na afloop van een optreden van AC/DC in Melbourne. In 2021 werd bekend dat het Rose-Maree Garcia geweest moest zijn, een sekswerker die geboren was in Tasmanië. Het liep helaas niet goed met haar af. In 1979 bezweek ze aan haar drugsverslaving, nog maar 22 jaar jong. Los van deze tragiek is Whole Lotta Rosie een klassieke hardrocksong, vooral vanwege de gitaarakkoorden die je vanaf de eerste seconden het nummer insleuren.
Back In Black (1980)
Het gelijknamige album uit 1980 had net zo goed ‘Make Or Break’ kunnen heten, want de toekomst van AC/DC hing volledig af van Back In Black. We weten inmiddels hoe het afliep. Tegen alle verwachtingen in groeide de comebackplaat van AC/DC uit tot een van de best verkochte albums aller tijden. Op het album wordt weer ouderwets gefeest, zoals in You Shook Me All Night Long, maar de geest van de overleden Bon Scott waart wel degelijk rond. Zoals in het stemmig zwarte artwork van het album en in titelnummer Back in Black. In opdracht van de band schreef Brian Johnson het als een ode aan zijn voorganger. In muzikaal opzicht liet AC/DC zich inspireren door Led Zeppelin (tempo), Eddie Cochran (gitaarriff) en James Brown (basloopje). Het is vooral een briljante rocksong die liet horen dat AC/DC inderdaad weer helemaal terug was.
Let There Be Rock (1977)
‘Let there be drums, there was drums. Let there be guitar, there was guitar. Oh, let there be rock!’ Let There Be Rock is het scheppingsverhaal van de rock-‘n’-roll door de ogen van Bon Scott en zijn kompanen. Het is geënt op Roll Over Beethoven van 50’s rocker Chuck Berry. Het is daarnaast geïnspireerd door het optreden van The Beatles in 1964 bij Ed Sullivan, waarna vele duizenden Amerikaanse jongeren zelf ook een bandje begonnen. Let There Be Rock is het titelnummer van het AC/DC-album uit 1977.
It’s A Long Way To The Top (If You Wanna Rock ‘n Roll) (1975)
Voor beginnende rockbands slingert de lange weg naar het succes vaak langs halflege zalen, bezemkasten als kleedkamers en onbetrouwbare managers. Of zoals AC/DC het in dit nummer uit 1976 verwoordt: ‘it’s a long way to the top if you wanna rock ‘n roll.’ Het is een vroege AC/DC klassieker vanwege die uit de rauwe realiteit gegrepen tekst. In muzikaal opzicht bevat het ook alles wat AC/DC tot zo’n onweerstaanbare band maakt: van het dwingende ritme tot de hypnotiserende slaggitaren. De Schotse roots van de band worden geëerd met een solo op de doedelzak waar zanger Bon Scott zelf voor tekende.
You Shook Me All Night Long (1980)
We hadden bijna het complete Back in Black album naar dit lijstje kunnen overhevelen, want vrijwel elk nummer op dat album uit 1980 groeide in de loop van de tijd uit tot een klassieker. You Shook Me All Night Long was de eerste single van AC/DC na de dood van Bon Scott. De band bewees daarmee dat ze met Brian Johnson de perfecte opvolger in huis hadden gehaald. Opvallend was daarnaast dat dit eerste levensteken niet droef of zelfs maar melancholiek was, maar vol stond met wellustige seks. De tweede jeugd van AC/DC was begonnen.
Highway To Hell (1979)
AC/DC had, naast The Rolling Stones, de beste gitaarriffs van de planeet. De openingsakkoorden van Highway To Hell zijn daar een goed voorbeeld van. Hoewel Amerikaanse godsdienstfanaten er een ode aan de duivel in zagen, was het vooral bedoeld als een metafoor voor het leven ‘on the road’. Een bestaan vol gevaar, verveling en verleidingen zoals dat eigenlijk alleen bezongen kon worden door de onverschrokken Bon Scott.
For Those About To Rock (We Salute You) (1982)
For Those About To Rock (We Salute You) was het lastige album dat volgde op het monstersucces dat Back In Black was. Het kon alleen maar teleurstellen en in de ogen van veel fans deed het dat ook. Terwijl de voorganger moeiteloos 25 keer de platinastatus haalde in Amerika, kwam For Those About To Rock (We Salute You) niet verder dan 4 keer dat edelmetaal. Meer van hetzelfde, alleen dan net wat minder, luidde het veelgehoorde oordeel. Kan zijn, maar in de vorm van het titelnummer bevatte het album tenminste een echte AC/DC knaller. Letterlijk, want de kanonnen die bulderen in het slotakkoord zijn nog altijd een climax van elk AC/DC concert.
T.N.T. (1976)
De band doopte zich ooit tot AC/DC om te benadrukken dat het opwindende, ‘elektrische’ rock-‘n’-roll wilde spelen. Vanwege de explosieve sound van het vijftal was T.N.T. natuurlijk ook een optie geweest. T.N.T. is het titelnummer van het tweede album van AC/DC, dat alleen in Australië uitkwam. De song kreeg ook een plekje op het internationaal uitgebrachte album High Voltage. Van de snerpende zang tot de solo van gitarist Angus Young, het is een van de eerste nummers waarin het geluid van AC/DC in al z’n power te horen is.
Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976)
Het titelnummer van het derde album van AC/DC gaat over een huurmoordenaar die tegen een afbraaktarief mensen uit de weg ruimt. In de tekst komen de verschillende methoden aan bod waaruit zijn klanten kunnen kiezen, van vergiftiging tot het gieten in beton. Andere opties zoals ‘T.N.T.’ en ‘High Voltage’ zijn geestige referenties naar bestaande AC/DC-songs. Humor met een zwart randje, grandioos gitaarwerk, een pompend ritme en de rock-‘n’-roll-stem van Bon Scott – een moordnummer!
In het hart van de jaren 60 wordt Veronica het favoriete radiostation van een hele generatie jongeren die zich niet langer de wet laat voortschrijven. Het geluid van de vrijheid,...
Heel wat artiesten verwerkten in de loop der jaren het verdrietige einde van een relatie in een song of een compleet album. De ultieme echtscheidingsplaat is nog altijd Rumours...
In 1975 braken Bruce Springsteen & The E Street Band op een spectaculaire manier door dankzij het album Born To Run. Een succes dat later nog eens ruimschoots overtroffen werd...