20 alternatieve kerstliedjes

Publicatiedatum 20-12-2023 Laatst gewijzigd 27-12-2023

De keerzijde van kerst is dat er wekenlang geen ontsnappen is aan de zoete muzikale glühwein van Last Christmas van Wham! en All I Want From Christmas Is You van Mariah Carey. Voor wie tijdens het aansnijden van de kerststol wel eens wat anders wil horen, hebben we een lijst met alternatieve kerstnummers opgetuigd. Net zo gezellig (meestal), maar wel even anders. 

 

 

The Pogues featuring Kirsty MacColl – Fairytale Of New York

Succes kent veel vaders en zowel Elvis Costello als producer Frank Murray claimen dat ze de onlangs overleden zanger Shane MacGowan op het idee gebracht hebben om een kerstnummer op te nemen. Al in 1985 werd daarmee begonnen, maar er waren veel zakelijke, muzikale en tekstuele hobbels in de weg. In 1987 sprongen de lichten dan toch op groen, waarbij producer Steve Lillywhite voorstelde om er een duet met zijn toenmalige echtgenote Kirsty MacColl van te maken. Zo kwam uiteindelijk een van de mooiste kerstliedjes ooit tot stand.

 

Jeff Buckley – Corpus Christi Carol

Het lied met zonde en boetedoening als thema’s is al eeuwenoud en het is onbekend wie het oorspronkelijk geschreven heeft. In de loop van de tijd is het talloze keren uitgevoerd en opgenomen. In 1994 zette Jeff Buckley zijn interpretatie op zijn onvolprezen debuut Grace. Geïnspireerd hierdoor nam supergitarist Jeff Beck in 2010 een versie op voor zijn plaat Emotion & Commotion.

 

Run-D.M.C.  – Christmas In Hollis

Kerst is ook iets doen voor een ander. Run-D.M.C. had dat goed begrepen toen ze in 1987 Christmas In Hollis opnamen voor de compilatie A Very Special Christmas, waarvan de opbrengst naar de Special Olympics ging. Hollis was de buurt in Queens, New York waar de jongens opgegroeid waren. Het nummer bevatte samples van oude kerstliedjes als Back Door Santa, Frosty The Snowman, Jingle Bells en Joy To the World.

 

Hives ft Cyndi Lauper – A Christmas Duel

Hives-zanger Pelle Almqvist had als jonge punkfan een vanzelfsprekende hekel aan de zoete kerstliedjes die hij jaarlijks in December moest ondergaan. Ooit zou hij daar een alternatief voor maken, nam hij zich al vroeg voor. Het zou daarbij helemaal mooi zijn als het een duet werd met Cyndi Lauper. In 2008 werd die droom eindelijk werkelijkheid met A Christmas Duel.

 

Pearl Jam – Let Me Sleep (It’s Christmas Time)

Onversneden kerstdrama uit de stal van Pearl Jam. Let Me Sleep (It’s Christmas Time) gaat over een arme stakker die buiten in de sneeuw dood ligt te vriezen en ondertussen terugkijkt op een leven waarin ooit alles beter was. De band uit Seattle zette het in 1991 op een single die uitsluitend verkocht werd aan de leden van de Ten Club – de fanclub van Pearl Jam.

 

Tom Waits – Christmas Card From A Hooker In Minneapolis

Op een kerstkaart aan een zekere Charlie vertelt een prostituee uit Minneapolis dat ze na een wild leven eindelijk haar leven op orde heeft. Ze heeft drank en drugs afgezworen. Haar nieuwe liefde heeft zelfs beloofd een goede vader te zullen zijn nadat ze van iemand anders zwanger is geworden. Allemaal leugens, blijkt aan het eind van hetzelfde nummer. De hoofdpersoon heeft de kaart vanuit de gevangenis geschreven. Naar muziek vertaalde somberheid waar Tom Waits patent op heeft. Van zijn album Blue Valentine uit 1978.

 

Bruce Springsteen – Santa Claus Is Comin’ Too Town

Tijdens zijn shows aan het eind van het jaar wil Bruce Springsteen nog wel eens een kerstliedje in zijn set-list stoppen. Zoals hij dat ook deed op 12 december 1975 tijdens een optreden in het C. W. Post College in Brookville, New York. Gelukkig liep een bandrecorder mee. De vlammende uitvoering van deze kersttraditional verscheen eerst op de Sesamstraat compilatie In Harmony 2 en in 1985 op de B-kant van de single My Hometown.

 

John Denver – Please Daddy Don’t Get Drunk This Christmas

De Amerikaanse tegenhanger van Ach Vaderlief Toe Drink Niet Meer van onze eigen Zangeres Zonder Naam. Toen John Denver het in 1973 op de plaat zette, had hij nog het imago van een ideale schoonzoon. In zijn autobiografie die jaren later uitkwam, bleek dat hij zelf ook lang een iets te innige band met de fles had.

 

Ryuichi Sakamoto – Merry Christmas Mr. Lawrence

Het instrumentale Merry Christmas Mr. Lawrence is het titelnummer van de soundtrack van de gelijknamige film uit 1983, met een hoofdrol voor David Bowie. Een versie met een zangpartij van David Sylvian (ex-Japan) zag als Forbiden Colours het licht en werd destijds ook een hit.

 

The Crystals – Santa Claus Is Comin’ To Town

Een van de vele prijsnummers van A Christmas Gift For You From Phil Spector, een van de beste kerstalbums ooit gemaakt. De Amerikaanse producer had er zijn complete artiestenstal voor opgetrommeld en de collectie heeft nog niets van z’n uitgelaten, hartverwarmende charmes verloren. De meidengroep The Crystals zetten hun beste beentje voor in de traditional die uit de jaren dertig van de vorige eeuw stamt.

 

The Killers – Don’t Shoot Me Santa

The Killers brengen sinds 2006 jaarlijks een kerstnummer uit waarvan de opbrengst bestemd is voor de Product Red campagne tegen de verdere verspreiding van aids, met name in Afrikaanse landen. In het liedje moet een jongetje de kindervriend ervan overtuigen dat hij het afgelopen jaar echt heel braaf is geweest.

 

The Jackson 5 – I Saw Mommy Kissing Santa Claus

Heel verwarrend voor een ongerepte kinderziel natuurlijk: mamma die knuffelt met de kerstman. Het olijke liedje werd al begin jaren vijftig geschreven en is sindsdien talloze keren uitgevoerd. Die van The Ronettes staat op de legendarische kerstplaat van Phil Spector, maar deze versie van The Jackson 5 uit 1970 – inclusief een piepjonge Michael – mag er ook zijn.

 

Sonic Youth – Santa Doesn’t Cop Out On Dope

Het is aan de leden van Sonic Youth wel toevertrouwd om de kersttraditie te verrijken met iets vreselijks obscuurs. Santa Doesn’t Cop Out On Dope werd al in 1972 door de Amerikaanse acteur, komiek, schilder en muzikant Martin Mull op de plaat gezet. De versie van Sonic Youth is te vinden op de compilatie Just Say Noël uit 1996, met daarop verder bijdragen van o.a. Aimee Mann, Beck, Elastica, XTC, en The Roots.

 

Sia – Puppies Are Forever

De meeste artiesten grijpen voor hun kerstplaat terug op beproefde klassiekers. Het is in Sia te waarderen dat ze samen met Greg Kurstin (o.a. Paul McCartney, Adele, Lily Allen, Foo Fighters, Kelly Clarkson) voor Every Day Is Christmas uit 2017 allemaal splinternieuwe songs aanleverde. Zoals het even vrolijke als aandoenlijke Puppies Are Forever.

 

Cocteau Twins – Frosty The Snowman

Cocteau Twins was een Schotse band die gespecialiseerd was in dromerige gitaarpop. In die stijl nam het gezelschap twee echte kerstliedjes op, Frosty The Snowman en Winter Wonderland, die in december 1993 op single uitkwamen. De oplage was heel bescheiden, zo’n 5000 stuks, maar via digitale weg wisten de nummers in de loop van de tijd toch een groot publiek te bereiken.

 

Luscious Jackson – Let It Snow

Luscious Jackson was op eigen kracht al behoorlijk succesvol, maar de bankrekening werd extra gespekt toen de band liedjes leverde voor een reclamecampagne van het kledingmerk GAP. In 1997 namen ze voor dat doel een versie op van Let It Snow, de meest succesvolle song in de reeks. Een heerlijk ongecompliceerde interpretatie van het liedje dat componisten Jule Styne en Sammy Cahn in de zomer van 1945 schreven toen Hollywood onder een hittegolf gebukt ging.

 

De Raggende Manne – Dit Jaar Wil Ik Sneeuw, Begrepe!!

‘Alles in de sneeuw, bakken vol met sneeuw. Eindelijk weer eens sneeuw, begrepen?’ Was getekend: De Raggende Manne. Het nummer uit 1990 is nog geen twee minuten lang en daarmee een van de kortste kerstliedjes in dit lijstje, maar voor Raggende Manne-begrippen is het een waar epos. De sympathieke brulboei Bob Fosko ontviel ons in 2020.

 

Eels – Everything’s Gonna Be Cool This Christmas

Mark Oliver Everett alias ‘E’ zette Everything’s Gonna Be Cool This Christmas in 1993 op de plaat; het is daarnaast te vinden op de compilatie Useless Trinkets uit 2008. Zoals de beste kerstliedjes zweeft Everything’s Gonna Be Cool This Christmas tussen melancholie en hoop.

 

Fay Lovsky – Christmas Was A Friend Of Mine

Kerstnummers en -albums worden doorgaans laat in de loopbaan gemaakt, maar de Nederlandse zangeres scoorde er in 1981 haar eerste hit mee. Het nummer staat op de met een Edison bekroonde album Confetti.

 

Ramones – Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight)

De steevast in leren jacks gehulde punkpioniers waren wel de laatsten van we je een kerstnummer zou verwachten, maar in 1987 kwamen de Ramones voor de dag met het opvallend vredelievende Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight). Het werd wel veilig weggestopt op het B-kantje van de (geflopte) single I Wanna Live.

 

 

 

Reacties

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

De tijdloze jaren ’80

Voor degenen die het decennium bewust hebben meegemaakt, is het altijd weer even slikken: de jaren 80 liggen alweer bijna 35 jaar achter ons. Toch blijft het tijdperk ons...

Nummer 1: Tina Turner en David Bowie’s Tonight: van schimmig drugspand tot uitverkocht stadion

Sinds de Nederlandse Top 40 in de jaren zestig geïntroduceerd werd, hebben ongeveer 1000 nummers op de felbegeerde eerste plaats gestaan. Van Nederlandse hip-hop artiesten tot...